Czym opychać się na Malcie i Gozo? Poradnik łasucha.

Po pobycie we Włoszech sądziłam, ze poziom nasycenia pizzą osiągnął swoje maksimum…w jakim żyłam błędzie okazało się dopiero wtedy, gdy moje nogi stanęły na maltańskiej ziemi. Malta to nie tylko gwarancja pięknej pogody, ale także raj dla miłośników fast-foodów. Kultura jedzenia na Malcie zagwarantuje Wam wachlarz smaków, tych niezdrowych zwłaszcza. Nie będę Was czarowała kuchnią serwowaną w restauracjach, gdyż spanie pod chmurką pozbawiło mnie cywilizowanego wyglądu i do żadnej nie zostałabym wpuszczona:)

Malta jest swoistą mieszanką wpływów śródziemnomorskich ( głownie włoskich) oraz brytyskich.

Jedzenie na Malcie jest uzależniające, zwłaszcza zbyt łatwo dostępne Pastizzi. Już od rana zapach świeżo upieczonych przysmaków drażni i kusi. Pastizzi to nic innego jak kruche ciasto, badź ciasto filo wypełnione serem ricotta, groszkiem itp. Znajdziecie je na całej wyspie, najlepiej smakują te jeszcze gorące.

13844094_10206668648219167_1834710098_o

13835840_10206668648739180_2042768452_o

13843361_10206668646819132_1960791669_o

13838143_10206668645499099_1780579787_o

13639549_10206668646619127_1667128151_o

13664560_10206668646499124_94047501_n

Nie brakuje też pizzy, setki ciągnących się kawałków, które oczy pożądają  a żołądek nie ma już miejsca. Pizza na śniadanie, obiad, kolacje…dlaczego nie?  W końcu jak często jesteście na Malcie?

Przyznam szczerze, że nie żałowałam sobie rozpusty i do dziś dnia walczę ze skutkami swojej słabej woli:)13681879_10206668647499149_1709710560_o

13833228_10206668651099239_664713116_o

Jeżeli zdarzy się Wam osiągnąć stan pizzowego obrzydzenia, to koniecznie musicie skosztować Kapunata. Jest  to maltańska wersja francuskiego ratatouille lub sycylijskiej caponaty. Na pewno zmieści się do rozciągniętego żołądka:)

Jak polak głodny to zły, możecie więc spałaszować maltański chleb (Hobż Tal-Malti), skosztujcie również tego z dziurką , wyglądem przypomina ogromną oponkę (Ftira). Najlepiej smakuje maczany w oliwie i koniecznie z pachnącymi pomidorami.

Przepyszny jest także maltański ser  Ġbejniet. Bardzo chciałabym Wam pokazać jego zdjęcie, jednak zjadłam go tak szybko, iż aparat nie zdarzył się nawet uruchomić. Na potrzeby posta posłużę się więc gotowcem. Jest to ser kozi lub owczy, obtaczany w ziołach, czarnym pieprzu bądź skąpany w oliwie. Pod każdą postacią smakuje wyśmienicie. 

1280px-Malta_Gbejniet

https://en.wikipedia.org/wiki/%C4%A0bejna#/media/File:Malta_Gbejniet.JPG

Słodkości też na Malcie nie mało. Qagħaq tal-għasel (ciasteczka miodowe-przepyszne! najlepsze tylko i wyłącznie na GOZO)Kannoli (tubki z ciasta napełnione słodką ricottą, z polewą czekoladową na końcach…mmm)

13866991_10206668645779106_1123268314_n

Co się tyczy napoi to uzależniłam się od Kinnie, lokalna Coca-Cola o gorzkawym posmaku. Na początku smakuje dziwnie, ale z każdym następnym łykiem zaczyna być coraz bardziej wciągająca.

13875073_10206668652339270_715540149_n

Nie samymi fast-foodami człowiek żyje! Mnogość obwoźnych straganów z warzywami i owocami to witaminowa uczta. Jest w czym wybierać. Jeżeli zapuścicie się w wyspiarką dzicz, spacer pomiędzy polami karczochów czy natki pietruszki będzie cieszył oczy:) Ja uwielbiam wiejskie klimaty, a oglądanie warzyw i owoców w ich naturalnym środowisku sprawia mi ogromną radość:D

13901697_10206712833723777_911000794_o

13902115_10206712839643925_893892440_o

13918863_10206712840643950_1237505516_o

13931558_10206712840083936_1034770350_o

13932333_10206712832043735_253260989_o

13933063_10206712839203914_2124389234_n

13936785_10206712839003909_1402282510_n

Smacznego!!

 

Dodaj komentarz