Czym opychać się w Rumunii? Poradnik łasucha.

Pomimo niezbyt dużego kilometrażu dzielącego Polskę od Rumunii, kuchnia tego kraju potrafi zaskoczyć nowinkami, a i nieznane dotąd  smaki przyjemnie dopieszczą podniebienie. Kuchania rumuńska do dietetycznych nie należy, pasterska dusza znajduje swoje odzwierciedlenie w potrawach właśnie. Sery, kasza kukurydziana i tłuszczyk, to nieodzowne trio.

Gdybym miała wybrać jedną potrawę, która skradła moje łasuchowe serce, to z całą pewnością byłaby to placinta. Placek, składany na pół, czasem okrągły, czasem krojony na kwadraty, z rozmaitym nadzieniem. Smażenie go na głębokim tłuszczu z całą pewnością nie dodaje mu lekkości, ale smaku na pewno. Placinty do wyboru jest cały ogrom.

14113912_10206863585412475_391334281_o

14124129_10206863594492702_1474825706_o

Fantastyczne z bryndzą (cu brandza) , z koperkiem (cu marar), z ziemniakami (cu cartofi), z mięsem (cu carne), z dżemem (cu marmeladă), z jabłkiem (cu mere) . Czy wytrawnie, czy na słodko zawsze tak samo dobre. Najpyszniejsze jednak te na straganie od babuszek, które przygotowują je doskonale.

Kulinarnych topów jest jednak więcej. I tak Rumunia preclem stoi. Covrigi, bo o nich mowa, kuszą swoim kształtem.

14060455_10206863582572404_1856849223_o

14074974_10206863590132593_1327056233_o

Małe piekarenki prześcigają się w ilości sprzedawanych zawijasów. Tutaj też na jednym smaku się nie kończy. Oprócz wersji natural mamy te z makiem (cu mac), skąpane w sezamie (cu susan), serze (cu cascaval), z czekoladą (cu ciocolata).

Naleśniki – clătite, też nie są Rumunii obce. Podawane z czekoladą czy dżemem, nie odbiegają od tych „naszych”.

Cukrowi maniacy muszą skosztować lokalnych ciast, tych z kremem zwłaszcza. Forma podania cieszy oczy i aż szkoda czasami zjeść takie małe cudeńka. W cukierniach królują ptysie, z uśmiechem od ucha do ucha oraz małe biszkopty nasączone syropem, są też małe pączki (gogosi), skąpane w słodkim sosie…

14111835_10206863593452676_329829904_n

14075170_10206863593092667_11692429_o

Gdy Wasz indeks glikemiczny już oszaleje, czas sięgnąć po coś treściwego. Zacznijmy od zupy- ciorby.

Rodzajów cała masa. Klasykiem gatunku jest jednak ciorba de burta (flaczki), a tuz za nią cała gama smaków. Ciorba de rasol (rosołek), ciorba de fasole (fasolowa), ciorba de pui (z kurczakiem), ciorba de peste (rybna), ciorba de legume (jarzynowa). Można wymieniać bez końca. W większości przypadków zupy zabielane są kwaśna śmietaną. Z czy bez…pycha.

14101607_10206863705255471_592841907_n

Podczas gdy w Polsce dominują na stole ziemniaki, to w Rumunii wiedzie prym mamałyga (kasza kukurydziana). Może stanowić dodatek bądź sama stać się daniem głównym. Często podawana z boczkiem i bryndzą. Opływa tłuszczykiem…i rozpływa się w ustach

14101945_10206863704535453_116137702_n

14137915_10206863704695457_1303232063_nMoże być też podawana w postaci BOLZ – kukurydziane kule z kaszy, nadziewane serem, przypiekane na grillu. Idealne na chłodne wieczory w górach.

14075002_10206863580412350_344354231_o

Na loklanych straganach czy też w przymarketowych barach na pewno zainteresują Was małe mięsne roladki/ kiełbaski zwane mici bądź miteti. Podawane na gorąco smakują wybornie, doskonałe z bułą i musztardą.

14074353_10206863593972689_1292691862_o

Rumunia nie stroni od warzyw, kapusta jednak zajmuje szczególne miejsce. Przyciąga spojrzenie jako  surówka, czy też w postaci  bigosu. Na pewno nie umknie Waszej uwadze także ta, w formie gołąbków – Sarmale. Małe kapuściane arcydzieła, rozpływają się w ustach. Mięsno-ryżowy farsz owinięty w liście kapusty bądź winogron to uczta dla podniebienia!

14081082_10206863704855461_1312863458_n

A co do picia? Oczywiście piwo, najelepiej Ursus bądź Timisoara. Jedna butelka wystarczy, ma zaledwie 2,5 litra:) Dla wielbicieli mocniejszych trunków wino- cała paleta aromatów oraz palinka, naleweczka o mocno % smaku:)

14137951_10206863582092392_574856259_n

Ruszajcie do Rumunii i cieszcie podniebienie wyjątkowymi potrawami, które na pewno skradną niejedno serce i zrujnują niejedną garderobę:)

 

Dodaj komentarz